PROFILE PICTURE





Jmenuji se Dara a jsem certifikovanou lektorkou jógy.
S jógou jsem se poprvé setkala před více než deseti lety a byla to láska na první usednutí na podložku.
Své lekce vedu v klidnějším i dynamičtějším tempu a zaměřuji se hlavně na vinyasu, zdravá záda a jin jógu...Na lekcích mám ráda voňavé olejíčky, příjemnou hudbu a světlo svíček. Aktivně přispívám články do časopisu Jóga Dnes. Potkat se spolu můžeme v Energy Studiu v Praze, v butikovém studiu SouLadronka a také na lekcích v penzionu Na Kmíně.

{Aktuálně}

SPECIÁLNÍ LEKCE V SOULADRONCE! 24.5 Full moon jóga - Rezervace v rozvrhu na webu studia. 21.6.2024 MEZINÁRODNÍ DEN JÓGY V MAGICKÉ ZAHRADĚ - více v záložce akce & lekce. Těším se na vás!

Lymfa - proč je důležitá a jak ji rozproudit

O lymfě a lymfatickém systému jste určitě slyšeli. Možná ale přeci úplně nevíte, jak funguje a jak velký vliv má na naše tělo a hlavně na naše zdraví. Jak správným rozpohybováním lymfatického systému můžeme předcházet různé řadě nemocí a jak můžeme naším životním stylem podpořit to, aby tento systém fungoval jak má. 



Co je lymfatický systém?


Lymfatický systém hraje velkou roli v imunitních funkcích těla člověka a dotýká se všech buněk, tkání a orgánů. Je to složitá síť pokrývající celé lidské tělo a stojí v první linii v obraně proti nemocem. Čistí, vyživuje a poskytuje obranu našemu tělu a proto je zdravý lymfatický systém klíčem k uzdravení z nemocí a prevencí proti nim.


Lymfatické cévy fungují pro tělo jako obří drenážní systém, který musí zůstat volný, aby správně fungoval. Můžete si je představit jako odtoky u vás doma v koupelně. Pokud jsou ucpané, nemůžete se zbavit odpadu a to samé platí i ve vašem těle. Pokud tok lymfy správně neproudí, začne se v těle hromadit odpad a toxíny. To oslabuje naší imunitu a vede k celé řadě zdravotních problémů.

Odpad a toxíny se z našeho těla vylučují především prostřednictvím potu, stolice, moči a slin.


V našem těle se nachází plno lymfatických uzlin, které se mohou při nemoci naplnit tekutinou a zvětšit. Největší oblasti lymfatických uzlin jsou kolem našich životně důležitých orgánů, jako jsou plíce, srdce, nadledviny a také v oblasti podpaží a kolem třísel.


Co je lymfa?


Lymfa je tekutina, která koluje v lymfatickém systému. Je nažloutlá a má podobné složení jako krevní plazma. Je plná bílých krvinek, které v případě potřeby bojují s infekcí a zabraňují jejímu šíření. Chrání nás také proti nádorovým onemocněním a pomáhá při vstřebávání tuků potravin ve střevech. 


Tekutina lymfatického systému není narozdíl od krve pumpována srdcem. Celým tělem proudí především pohybem svalů a dechem. Aktivování a uvolňování svalů při fyzické aktivitě pohání tekutinu lymfatickými kanály. To v praxi znamená, že lymfatická tekutina nebude ve vašem těle proudit, pokud se nebudete hýbat! Proto může být jóga svými ásánami a dechem skvělým pomocníkem, jak lymfatické tekutny v těle rozproudit a rozpohybovat.


Lymfa v nerovnováze.


Lymfatický systém je u mnoha lidí v nerovnováze. Důvodem je nedostatek živin, vysoký příjem nezdravých a průmyslově zpracovaných potravin a nedostatek zmiňované fyzické aktivity. Pokud se dlouhodobě nestaráte o zdravější životní styl a málo se hýbete, může se to projevit v podobě kožních onemocnění, poruchami trávení, častými bolestmi hlavy a migrénami, infekcemi dutin, nadváhou či chronickou únavou. Toto vše může naznačovat, že váš lymfatický systém nefunguje jak má a vaše tělo potřebuje pořádný detox. V horších případech může narušená funkce lymfy vyůstit až ve velmi vážná onemocnění


Jak dostat lymfatický systém do rovnováhy?


1 - Zařaďte do svého jídelníčku více opravdového jídla a čerstvých potravin. Ideální je protizánětlivá strava, plná zelené listové zeleniny, omega - 3 mastných kyselin a ovoce. Výborné jsou citrusy jako pomeranče, grepy, limetky, granátové jablíčka a mandarinky. Zařaďte také bylinky a koření. Vhodný je česnek, zázvor a kurkuma. Dále také oříšky a semínka. Pokud jíte maso, zajímejte se o jeho původ a nakupujte raději u ověřených dodavatelů.


2 - Hodně pijte! Lymfatická tekutina je asi z 95% tvořena vodou a při dehydrataci se stává hustší a tím méňe proudí. Popíjejte během celého dne vlažnou až teplou čistou vodu. Vyhýbejte se limonádám, zpracovaným džusům, alkoholu, ale i sportovním nápojům. Také káva tělo příliš dehydratuje a tak byste ji měli omezit.


3 - Hýbejte se! Bez pohybu nebude lymfa proudit.


4 - Více se smějte a zhluboka dýchejte. Zapojení bránice a břišních svalů pomáhá protlačovat lymfu skrz cévy.


5 - Kartáčujte se na sucho nebo si dopřejte lymfatickou masáž. Obojí skvěle podporuje tok lymfy. Hrubé štětiny suchého kartáče rozpohybují lymfu ve tkáních pokožky a tím napomůžou odstranit nahromaděné toxíny. Své tělo kartáčujte jemně a pracujte směrem k srdci. Zvláštní pozornost věnujte hlavě, krku, prsům, břichu a nohám, kde se více soustřeďují lymfatické cévy. Suché kartáčování je také skvělé na celulitidu a pomáhá udržet pokožku zdravou, hebkou a zářivou. Po suchém kartáčování naneste přirodní tělový olej nebo krém.


6 - Střídejte teplou a studenou sprchu. Teplá sprcha pomáhá rozšiřovat cévy a vyplavovat nečistoty z kůže, studená je nasledně opět stáhne.


7 - Nenoste příliš těsné oblečení. To totiž snižuje možnost oběhu v lymfatickém systému a může způsobit jeho ucpání, které vede k hromadění toxinů.


8 - Minimalizujte stres. Stres a imunita spolu také souvisí. Pokud jsme ve stresu, celé tělo je v napětí a stažené. To ovlivňuje průtok krve a lymfy a tím také hromadění toxinů v těle. Proto je jeho zvládání v každodenním životě opravdu důležité. A praktik jak běžný stres zvládat a minimalizovat jeho účinky na náš lymfatický systém se nabízí několik. Můžeme zařadit meditace a častý pobyt v přirodě. Uvědomit si přitomný okamžik, zpomalit a zastavit se. Pokud se naučíme toto vše do našich dnů zařazovat, naše lymfa a také život budou proudit plynuleji.


Pokud přijmete tyto jednoduché návody do vašeho životního stylu, můžete přeměnit líně se pohybující lymfu na proudící tok posilující vaše zdraví a imunitu, který znovuoživí a nechá rozkvést celou vaši bytost.



Jóga jako pomocník.


Na lymfatický systém má velký vliv gravitace a práce svalů. Proto právě v józe jsou velice účinné obrácené pozice, kdy je hlava níže, než naše srdce.

Kromě toho jóga podporuje i relaxaci, díky níž se svaly uvolní a umožní lymfě volnější průchod.



Které pozice jsou účinné?


  • Inverze

Převrácením těla pomůžeme zvrátit účinky gravitace. Skvělé pozice jsou např. Pluh, svíčka nebo stoj na hlavě a samozřejmě také všechny předklonové pozice.


  • Rotace

Rotace lze provádět ve stoje nebo v sedě a zařadit je můžete i během dne v práci na židli. Je prokázáno, že rotace dokáží rozproudit energii v našem těle a páteři a také pozitivně ovlivňují vnitřní orgány. Jsou skvělými cviky při snižování stresu.


  • Záklony

Podobně jako inverze mohou záklony bojovat proti účinkům gravitace na tělo. Zároveň protahují páteř a otvírají přední stranu našeho těla. Kromě pružnosti páteře mohou tyto pozice také stimulovat plíce a srdce, zmírnit stres a únavu.


  • Dynamické cviky

Dynamické cviky udrží tělo v pohybu a rozpohybují lymfatickou tekutinu v těle. Můžou to být dynamické předklony nebo rotace trupu do stran, kdy uvolníme paže a necháme na tělo působit síly pohybu. Můžeme také zařadit několik rychlejších temp pozdravů slunci.


  • Dech

Hluboké dýchání nebo břišní/brániční dechová cvičení jsou nástroje, které mohou lymfu stimulovat. Dýchejte zhluboka a rytmicky a snažte se o úplné výdechy, které lymfatický tok povzbudí.


Jógová sestava pro rozproudění lymfy

Pozice dítěte - Balasána - Uvolněte se v pozici dítěte. Uvolněte hýždě na paty, paže, ať už natažené před tělem nebo podél těla. Opět si dopřejte několik hlubokých dechů.

Pes hlavou dolů - Adho mukha švanásána - S výdechem přejděte přes všechny čtyři do pozice psa hlavou dolů. Prsty u rukou jsou do široka rozevřené a prostředníčky směřují vpřed. Hlava je uvolněná a pohled směřuje na kolena, ramena máme co nejdále od uší. Spodní žebra jsou zatažená a zapojujeme jak spodní břicho, tak pánevní dno.

Boční prkno - Vasisthasana - ze psa hlavou dolů přeneste váhu těla dopředu a přejděte do pozice prkna. Z ní proveďte pozici bočního prkna na obě strany. Pokud by tato pozice pro vás byla příliš těžká, můžete spodní nohu pokrčit v koleni a odložit do podložky. To vám poskytne oporu.

Hl. předklon - Uttanásána - z pozice prkna se vraťte opět do pozice psa hlavou dolů a poté malými krůčky dojděte dopředu mezi vaše dlaně a uvolněte se do hlubokého předklonu. Můžete si pokrčit kolena. Poté obratel po obratli vyrolujte nahoru do stoje.

Pozice hory - Tadasana + dynamické pohyby (předklony a rotace) - Váhu těla rovnoměrně rozprostřete mezi všechny prsty u nohou. Zpevněte střed těla zatáhnutím břicha a vytahujte se mírně nahoru. Ramena tlačte dozadu a dolů. Vytáhněte paže vzhůru ke stropu a s výdechem se uvolněte a předkloňte. Nádech vás a vaše paže opět vynese nahoru. Několikrát dynamicky zopakujte. To samé proveďte i do stran. Uvolněte paže a dynamicky rotujte tělem doprava a doleva. Nechte vaše ruce se volně pohybovat v rytmu cviku. Poté opět zastavte na střed a zaujměte pozici hory.

Židle v rotaci - Parivrtta Utkatasana - vytáhněte paže šikno ke stropu a s výdechem přejděte do pozice židle. Poté spojte dlaně před hrudníkem a rotujte do leva. Pravý loket opřete o levé stehno. Dlaněmi tlačte o sebe a vytáčejte hrudník a hlavu směrem vzhůru. Varianta v rotaci má detoxikační učinky a masíruje nám vnitřní orgány. Poté rotujte na druhou stranu. Z pozice židle přejděte opět do pozice hory.

Předklon v širokém stoji rozkročném - Prasarita padottanasana - z pozice hory odkročte levým chodidlem do zadu,vnitřní hrany chodidel jsou rovnoběžně proti sobě. Dejte si ruce v bok a s výdechem s rovnými zády jděte do předklonu. Můžete se chytnout za palce u nohou či si dát dlaně na střed vaší podložky mezi vaše chodidla. Uvolněte hlavu.

Motýlek - Baddha Konásána - Přejděte do sedu a spojte chodidla k sobě a uvolněte kyčle. Nechte na vaše kolena působit gravitaci. Poté si položte dlaně na stehna a tlačte jimi směrem dolů k podložce.

Rotace v sedě - Ardha Matsyendrasana - Levou nohu přehoďte za pravou, vytáhněte se od pasu vzhůru a pravý loket opřete za levé koleno. Levá ruka je za našimi hýžděmi a rotujeme doleva. Poté proveďte i na druhou stranu.

Zvedání nohou v leže na boku - Lehněte si na bok, hlavu si můžete podepřít a spodní nohu ohnout v koleni pro lepší rovnováhu. Zvedněte s nádechem nohu směrem vzhůru a s výdechem opět dolů. Několikrát zopakujte a poté proveďte i na druhou stranu.

Poloviční most - Setu Bandhásána - Položte se na záda, pokrčte kolena a  paty si dejte co nejblíže k hýždím. Paže položte podél těla. S nádechem zvedněte pánev a zasuňte natažené paže pod tělo. Můžete proplést prsty a spojit dlaně. Zároveň tlačte patami do podložky. Poté se položte s výdechem pomalu opět na podložku a na chvíli si přitáhněte kolena k hrudníku do pozice apanásány.

Svíčka - Šalamba širšásána - Přejděte do svíčky. Kolena máte přitažená k hrudníku a podepřete si dlaněmi bedra. Zapojte střed těla a vyneste jednu a druhou nohu směrem ke stropu. Lokty mějte co nejblíže u sebe. Bradu si stáhněte k hrudníku, krk je uvolněný.

Nohy opřené o zeď - Viparita Karani (bolster pod hýždě) - Přejděte ke zdi a pokud máte doma bolster, dejte si ho k ní co nejblíže. Poté si na bolster bokem sedněte, přetočte se na záda a vytáhněte obě nohy po zdi směrem nahoru. Zavřete oči, dýchejte a relaxujte.


























© Dara Rakovcik - Lektorka jógy - Praha | Yoga teacher - Prague • Theme by Maira G.