PROFILE PICTURE





Jmenuji se Dara a jsem certifikovanou lektorkou jógy.
S jógou jsem se poprvé setkala před více než deseti lety a byla to láska na první usednutí na podložku.
Své lekce vedu v klidnějším i dynamičtějším tempu a zaměřuji se hlavně na vinyasu, zdravá záda a jin jógu...Na lekcích mám ráda voňavé olejíčky, příjemnou hudbu a světlo svíček. Aktivně přispívám články do časopisu Jóga Dnes. Potkat se spolu můžeme v Energy Studiu v Praze, v butikovém studiu SouLadronka a také na lekcích v penzionu Na Kmíně.

{Aktuálně}

3 SPECIÁLNÍ LEKCE V SOULADRONCE! 21.4 jin jóga || 26.4 jóga na rozproudění lymfy || 24.5 Full moon jóga - Rezervace v rozvrhu na webu studia. Těším se na vás!

Jóga venku - v souladu s přírodou

Láká vás v teplých měsících být více na čerstvém vzduchu a dokonce rozložit vaši jógovou podložku venku? Nebo se chystáte na dovolenou a rádi byste zkusili jógu třeba na pláži? Není pochyb o tom, že pobyt v přírodě nám dělá dobře nejenom na těle, ale i na duši.  Čím je jóga v přírodě prospěšná a na co bychom si měli dát pozor? 

Jóga znamená spojení, jednotu. Spojení naší životní energie a námi samotnými. A toto spojení můžeme obzvláště pociťovat při pobytu v přírodě. Příroda nás zklidňuje a jsme díky ní vnímavější. Všímáme si věcí, kterých bychom ve shonu běžných dní nezaregistrovali.


Pokud jste se rozhodli přesunout svoji jógovou praxi ven, je důležité, abyste si našli klidné, ničím nerušené místo. Může to být park ve městě, oblíbené místo u vody nebo v lese, možností je nespočet. Pokud máte vlastní zahradu, je to velkou výhodou, ale cvičit můžete i třeba na terase nebo balkóně.


Na začátek praxe je skvělé zařadit meditaci či dechová cvičení, zavřít oči a naladit se na okolní prostředí, zvuky, vánek kolem vás a vůně, které vás budou vaší praxí provázet. Všechny tyto vjemy utváří harmonii kolem nás. Meditace nemusí být příliš dlouhá, ale o to víc byste se měli pokusit prodýchat do přítomného okamžiku. 


Během cvičení si nepouštějte do uší hudbu, ale zkuste se zaposlouchat jen do zvuků přírody a soustředit se na vaše pohyby. Koncentrace a být plně přítomni je velice důležité. Pokud vám však dělá problém se soustředit, můžete si hudbu na začátek pustit a postupně se od ní odprostit. 


Povrch na kterém venku budete cvičit může být často nerovný. Vědomým cvičením předejdete případným zraněním. Zároveň však nerovnosti povrchu zlepšují vaši stabilitu a soustředění. Při pravidelném venkovním cvičení po čase zjistíte, že se vám zlepšilo i držení těla a zesílily určité skupiny svalů. 


Svoji venkovní praxi provádějte buď ráno, kdy je vzduch čerstvý a chladivý a slunce vychází nebo naopak k večeru, kdy zapadá a vše zabalí do zlatavého nádechu. Necvičte během poledne, kdy hrozí přehřátí a úpal. Nezapomeňte na přísun tekutin.


Určitě vás napadne, jakou jógamatku pro venkovní praxi zvolit. Každému vyhovuje něco jiného, důležité je, aby podložka neklouzala a byla vám oporou. Pro praxi na vlastní zahradě nebo pokud vám nevadí přenášení můžete použít silnější podložku, která vám pomůže vyrovnat nerovnosti povrchu, nepocítíte každý kamínek a zároveň zadrží případný chlad od země. 

Pokud jedete na dovolenou, ideální jsou cestovní podložky, které jsou lehké, tenké a vejdou se vám pohodlně do tašky nebo kabelky. Povrch mohu za sebe doporučit ten z přírodního kaučuku. Velký výběr podložek najdete např. na www.yogamarket.cz


Při praktikování jógy venku se také připravte na to, že na vás sem tam přistane moucha nebo se projde nějaký ten hmyz. Při cvičení na pláži se budete bořit a písek bude opravdu všudypřítomný. Pro jógu na pláži doporučuji spíše jemnější praxi a vyhnout se balančním pozicím, které můžou být v písku často frustrující. Pokud cvičíte na slunci, nezapomeňte na opalovací krém. Při západu slunce zase spíše na repelent proti komárům, kteří dokáží praxi opravdu znepříjemnit. 



5 důvodů, proč jógovat venku


  • Podpora imunitního systému
  • Zlepšení koncentrace
  • Rozproudění metabolismu
  • Přísun vitamínu D díky slunci
  • Odbourání únavy a stresu



Jóga venku je spojení těla a duše s přírodou a je krásné vnímat, jak každá pozice získá úplně jiný rozměr, než na jaký jsme zvyklí z domácího cvičení nebo ze studia. Příroda kolem nás se najednou stává součástí nás samotných.


Pokud se rozhodnete pro praxi venku a používáte Instagram, označte vaše příspěvky hashtagy #jogujunacestach #jogujuvprirode a sdilejte vaši jógovou cestu. Mějte krásné léto! D.


© Dara Rakovcik - Lektorka jógy - Praha | Yoga teacher - Prague • Theme by Maira G.