PROFILE PICTURE





Jmenuji se Dara a jsem certifikovanou lektorkou jógy.
S jógou jsem se poprvé setkala před více než deseti lety a byla to láska na první usednutí na podložku.
Své lekce vedu v klidnějším i dynamičtějším tempu a zaměřuji se hlavně na vinyasu, zdravá záda a jin jógu...Na lekcích mám ráda voňavé olejíčky, příjemnou hudbu a světlo svíček. Aktivně přispívám články do časopisu Jóga Dnes. Potkat se spolu můžeme v Energy Studiu v Praze, v butikovém studiu SouLadronka a také na lekcích v penzionu Na Kmíně.

{Aktuálně}

SPECIÁLNÍ LEKCE V SOULADRONCE! 24.5 Full moon jóga - Rezervace v rozvrhu na webu studia. 21.6.2024 MEZINÁRODNÍ DEN JÓGY V MAGICKÉ ZAHRADĚ - více v záložce akce & lekce. Těším se na vás!

Umění nicnedělání - obnova klidu a harmonie

V dnešním uspěchaném světě, kde je tlak na produktivitu a neustálý pokrok stále silnější, se zdá, že umění nicnedělání upadá do zapomnění. Avšak nicnedělání může být právě to, co potřebujeme více než kdy jindy.
Co vlastně toto zapomenuté umění znamená? Nicnedělání není pouhé lenošení nebo zahálení. Je to umění být sám sebou, být přítomen v daném okamžiku a najít klid ve vlastním nitru. Je to umění uvědomění si okamžiku a propojení se s vlastním vnitřním já. Je to možnost, jak najít hlubší smysl existence a vnitřní harmonii. 


O nicnedělání můžeme najít zmínky i v tradičních jógových textech jako je Bhagavadgita a Patandžaliho Jóga Sutry. V nich nejde o nečinnost fyzickou, ale o vnitřní přístup k činnosti bez připoutání a se zdrženlivostí od touhy po výsledku. Tent koncept je znám jako Karma jóga. Zmínky najdeme i v buddhismu a taoismu. V těchto filozofiích je nicnedělání často chápáno jako stav nečinnosti, ve kterém jsme propojeni s přítomným okamžikem a přirozeným tokem vesmíru. Je to stav, kdy nepotřebujeme nic měnit nebo řešit, stačí prostě být.


Jak můžeme integrovat tyto starodávné moudrosti do našeho moderního života? Jeden způsob je právě prostřednictvím jógy. Jógová praxe nám umožňuje propojit se se svým tělem, dechem a myslí a naladit se na přirozený tok života.


Nicnedělání a jóga se tedy vzájemně doplňují. Když se naučíme umění nicnedělání, naučíme se i lépe vnímat své tělo a potřeby. A když se naučíme vnímat své tělo a potřeby, můžeme lépe praktikovat nicnedělání. Jóga nám také může poskytnout konkrétní techniky a cvičení, které nám pomohou najít vnitřní klid a rovnováhu.


Jak tedy začít praktikovat toto zapomenuté umění? Začněte tím, že si každý den uděláte čas jen pro sebe. Bez telefonu, bez seznamu úkolů, bez rušivých faktorů. Jednoduše si sedněte a buďte samy se sebou. Můžete se soustředit na dech, na své tělo nebo jednoduše na okolní prostředí. Toto všechno je také jen krůčkem od meditace.


Dalším krokem může být fyzická praxe jógy. Zkuste si najít čas, rozložte svoji jógamatku a nechte se unášet pohyby a dechem. Zklidněte svoji mysl a propojte se s vaším tělem. Možná objevíte nový způsob, jak být v harmonii sám se sebou i s okolním světem.


Kromě jógy můžeme také praktikovat nicnedělání ve svém každodenním životě. To neznamená nečinně sedět a nic nedělat, ale spíše být přítomni v každém okamžiku. Můžeme si najít čas na procházku v přírodě, čtení knihy nebo jednoduše relaxaci v klidu našeho domova. Cokoliv co nám přináší vnitřní klid a spokojenost.


Zapomenuté umění nicnedělání nám může přinést mnoho přínosů. 



Benefity nicnedělání


  1. Snížení stresu: Často se příliš soustředíme na práci a povinnosti, což může způsobovat stres. Nicnedělání může pomoci snížit tento stres tím, že nám umožní čas na relaxaci a regeneraci.
  2. Zlepšení spánku: Kvalitní spánek je klíčový pro fyzické i mentální zdraví. Nicnedělání může přispět k uvolnění mysli a těla, což může vést k lepšímu spánku.
  3. Podpora kreativity: Když si dopřejeme pauzu od pracovního nebo rutinního života, naše mysl má šanci se zklidnit. To může podpořit kreativní myšlení a inspiraci.
  4. Zvýšení produktivity: Paradoxně, když si občas uděláme pauzu od práce, můžeme se vrátit k našim úkolům s větší energií a jasnějším myšlením, což může vést ke zvýšení produktivity.
  5. Zlepšení duševního zdraví: Nicnedělání nám může poskytnout čas na zpracování emocí, zvládání úzkosti a relaxaci mysli. Je to čas pro sebe, který může vést k lepšímu duševnímu zdraví a pohodě.
  6. Fyzická regenerace: Práce a aktivity mohou zatížit naše tělo. Nicnedělání může být časem pro tělesnou regeneraci, odpočinek svalů a obnovení energie.
  7. Posílení vztahů: Nicnedělání může být také časem stráveným s rodinou a přáteli, což může posílit vztahy a přinést radost a uvolnění.


Je důležité si uvědomit, že nicnedělání by mělo být  vždy v souladu s naší odpovědností a péčí o své povinnosti. Nic nedělání není totéž jako úplný nezájem nebo únik od zodpovědnosti.


V józe je pojem "nicnedělání" často spojován se záběrečnou asanou známou jako Savasana neboli pozicí mrtvoly. Savasana je čas na konci lekce pro úplné uvolnění těla a mysli. I když se může zdát, že jde o jednoduchou pozici, je to ve skutečnosti jedna z nejdůležitějších a nejtěžších částí jógy pro mnoho lidí. Mnozí z nás totiž neumí nic nedělat a je pto ně obtížné se zcela uvolnit a najít si čas na klid a relaxaci během dne.


Benefity Savasany:


  1. Úplné uvolnění: Savasana je čas, kdy se úplně uvolníme. To znamená, že nejenže zrelaxujeme svaly, ale také uvolňujeme napětí a stres z naší mysli.
  2. Vědomá přítomnost: I když se zdá, že v Savasaně "neděláme" nic, ve skutečnosti je to čas pro vědomou přítomnost. Je to doba, kdy jsme plně přítomni v našem těle a naše mysl není rozptýlena myšlenkami na minulost nebo budoucnost.
  3. Dýchání: Savasana je ideální čas pro soustředěné dýchání. Můžeme si všimnout našeho dechu, jak přirozeně proudí do našeho těla a poté z něj ven, což nám může pomoci prohloubit stav relaxace.
  4. Přijetí: Savasana je také časem pro přijetí. Bez ohledu na to, jaké jsou naše pocity nebo myšlenky v daný okamžik, jsou vítány. Nejde o boj s nimi, ale o jejich přijetí a následné uvolnění.
  5. Regenerace: Savasana je také dobou pro tělesnou a duševní regeneraci. Dovoluje našemu tělu a mysli relaxovat a obnovit energii po (náročné) lekci jógy.


Celkově je Savasana v józe ceněna jako důležitá část cvičení. I když se může zdát, že nečiníme nic, je to čas, který je zásadní pro celkovou rovnováhu a blahobyt těla a mysli.


Zapomenuté umění nicnedělání představuje důležitý kontrast k hektickému tempu moderního života a jógová praxe poskytuje cenný nástroj pro jeho obnovení. Skrze propojení s nečinností můžeme objevit hlubší rovnováhu a harmonii ve svém životě a přinést tak pozitivní transformaci do každodenního prožívání. Tímto příspěvkem bych Vás chtěla inspirovat  k objevování a praktikování umění nicnedělání (nejen) ve spojení s jógou. Nechte se inspirovat tímto zapomenutým uměním a objevte jeho sílu ve svém vlastním životě.




© Dara Rakovcik - Lektorka jógy - Praha | Yoga teacher - Prague • Theme by Maira G.