PROFILE PICTURE





Jmenuji se Dara a jsem certifikovanou lektorkou jógy.
S jógou jsem se poprvé setkala před více než deseti lety a byla to láska na první usednutí na podložku.
Své lekce vedu v klidnějším i dynamičtějším tempu a zaměřuji se hlavně na vinyasu, zdravá záda a jin jógu...Na lekcích mám ráda voňavé olejíčky, příjemnou hudbu a světlo svíček. Aktivně přispívám články do časopisu Jóga Dnes. Potkat se spolu můžeme v Energy Studiu v Praze, v butikovém studiu SouLadronka a také na lekcích v penzionu Na Kmíně.

{Aktuálně}

15.3.2024 Dvě speciální lekce v Souladronce: 17.15 -18.30 jin jóga & 18.45 - 19.45 jóga ve tmě! Rezervace v rozvrhu na webu studia. Těším se na vás!

Krůček po krůčku - flow zakončená vránou


“Každá cesta, která se před námi objeví, vede k cíli. Je jen na nás, jestli ji nedočkavě přeběhneme nebo si užijeme každičký krok.”

Pojďte se semnou zastavit, pomalu a zlehka si zacvičit tuto sestavu. Beze spěchu, bez očekávání. Na konci nás čeká malá výzva v podobě pozice vrány. Pojďme k ní dojít krůček po krůčku. Nezáleží jestli dnes nakonec vzlétneme, možná někdo jen lehce nadzvedne nohu, jiný raději přejde do dítěte a nechá si poslední pozici na jindy. Důležitá je cesta a vůle, která nás jednou dovede k cíli.

Kočka / Kráva - Bitilasana / mardžariásana  - začneme v pozici na všech čtyřech a rozhýbeme naši páteř. Dlaně jsou přímo pod rameny a prsty u rukou jsou do široka rozevřené, aktivně se od dlaní odtlačujeme. Kolena jsou na šířku boků. Spodní žebra máme zastrčená, tím se nám vyrovnají záda, hlava je v prodloužení páteře a střídavě se prohneme a vyhrbíme.

Jemné posílení středu těla - Pravou nohu natáhneme za sebe a špičky prstů odložíme do   podložky. S nádechem se odtlačíme od dlaní a zvedneme levé koleno nad zem. Zároveň levým nártem tlačíme do podložky. Máme pevný střed těla, zatažená spodní žebra a pupík stažený proti páteři. Vydržíme na tři dlouhé nádechy a výdechy. Poté vrátíme koleno na zem. Pravou nohu vytáhneme do dálky a poté ji unožíme doprava. Chodidlo je celou plochou v podložce.

Brána - Parighasana - Chodidlo pravé nohy se opírá o malíkovou hranu. S nádechem vyrolujeme obratel po obratli trup vzhůru a s výdechem se ukloníme k pravé noze. Pravou ruku o nohu opřeme a levou jdeme do úklonu doprava. S nádechem se vrátíme na střed, s výdechem přejdeme na všechny čtyři a zopakujeme si jemné posílení středu těla a bránu na druhou stranu. Poté přejdeme do psa hlavou dolů.

Třínohý pes hlavou dolů - Adho Mukha Svanasana - začneme v psovi hlavou dolů a poté s nádechem vytáhneme pravou nohu vzhůru ke stropu. Prsty u rukou jsou stále do široka rozevřené a prostředníčky směřují vpřed. Hlava je uvolněná, ramena máme co nejdále od uší. Spodní žebra jsou zatažená a zapojujeme jak spodní břicho, tak pánevní dno. Zkuste v pozici vydržet na 5 dlouhých dechů. Tato pozice je vysoce regenerační, dochází v ní k prokrvení mozku a odstranění únavy.

Vysoký výpad - Anjaneyasana - s výdechem vkročíme pravou nohou mezi dlaně. S nádechem se vytáhneme vzhůru. Paže směřují vzhůru ke stropu, dlaněmi k sobě. Levé chodidlo je na vysoké špičce a aktivně se od něj odtlačujeme, získáváme stabilitu v pozici. Pánev je v neutrální pozici k podložce a neprohýbáme se v bedrech. S výdechem vedeme velkým obloukem paže za záda. Tam propleteme prsty a spojíme dlaně.

Pokorný bojovník - S výdechem se z vysokého výpadu předkláníme k pravému koleni a přecházíme do pozice pokorného bojovníka. Levé chodidlo již pokládáme celou plochou do podložky a opíráme se o malíkovou hranu. Paže odtahujeme od našich zad a necháváme je volně přepadávat přes hlavu. Soustředíme se na hluboký dech.

Boční úhel - Paršvakonasana - s výdechem rozplétáme prsty a pravou ruku odložíme k vnitřní straně pravého chodidla. Levá ruka jde s nádechem ke stropu. S výdechem odkládáme do podložky levou dlaň, levé koleno a levý nárt a přecházíme do pozice ještěrky.

Ještěrka - Pozice ještěrky nám krásně otevírá kyčle, protahuje třísla a posiluje kotníky. Opíráme se o dlaně nebo o předloktí, chodidlo přední nohy si můžeme opřít o malíkovou hranu a zcela se do pozice ponořit. Z ještěrky velmi pomalu přejdeme do psa hlavou dolů. Prošlápneme si z jedné nohy na druhou, ulevíme kyčlím. Poté s nádechem zvedneme levou nohu ke stropu a celou sekvenci pojedeme na druhou stranu, až se opět zastavíme v psovi hlavou dolů.

Indický dřep - Malasana - ze psa hlavou dolů dojdeme dlaněmi dozadu k našim chodidlům a nejdříve se uvolníme v hlubokém předklonu. S výdechem poté klesáme do dřepu. Chodidla v pozici směřují buď dopředu nebo jsou paty mírně k sobě a špičky ven. Stále se od našich chodidel odtlačujeme a rosteme od pasu vzhůru, lokty máme zaklesnuté do vnitřní strany našich kolen a dlaně spojené před hrudníkem. Úžasně tím posilujeme lýtka, chodidla, kotníky.

Vrána - Kakasana - někdo tuto balanční pozici zvládá jak se říká levou zadní, pro někoho je zatím nedosažitelnou ásanou. Dejte si dlaně na šířku ramenou, pohled směřuje stále vpřed. Kolena si dejte buď do podpaží nebo nad pokrčené lokty. Zkuste nejdříve odlepit jednu nohu od podložky, vrátit zpět a poté zvednout tu druhou. Několikrát takto prostřídejte a poté zkuste zvednout nohy obě. Zkoušejte, hrajte si…není důležité hned umět vzlétnout, ale umět se radovat i z malých úspěchů. Cesta je cíl.

© Dara Rakovcik - Lektorka jógy - Praha | Yoga teacher - Prague • Theme by Maira G.