PROFILE PICTURE





Jmenuji se Dara a jsem certifikovanou lektorkou jógy.
S jógou jsem se poprvé setkala před více než deseti lety a byla to láska na první usednutí na podložku.
Své lekce vedu v klidnějším i dynamičtějším tempu a zaměřuji se hlavně na vinyasu, zdravá záda a jin jógu...Na lekcích mám ráda voňavé olejíčky, příjemnou hudbu a světlo svíček. Aktivně přispívám články do časopisu Jóga Dnes. Potkat se spolu můžeme v Energy Studiu v Praze, v butikovém studiu SouLadronka a také na lekcích v penzionu Na Kmíně.

{Aktuálně}

3 SPECIÁLNÍ LEKCE V SOULADRONCE! 21.4 jin jóga || 26.4 jóga na rozproudění lymfy || 24.5 Full moon jóga - Rezervace v rozvrhu na webu studia. Těším se na vás!

Novoroční Jin jóga - ať se naše sny stanou skutečností

Pro mnohé z nás je nový rok začátkem různých předsevzetí a snění. Máme před sebou nepopsaný list a chceme ho zaplnit těmi nejlepšími zážitky, úspěchem, radostí. Cítíme v sobě sílu, odhodlání, touhu konečně dosáhnout všeho, co jsme si dali za cíl. Kupujeme si nové diáře a plánujeme den po dni. Máme pocit, že s novým rokem jsme silnější, moudřejší a že dokážeme vše, co si zamaneme. A víte co? My opravdu MŮŽEME! Abychom toho dosáhli, musíme být nejen otevřeni všem změnám, nebát se vyjít ze své komfortní zóny, být odhodlaní a věřit si. Důležité je také upustit od starých vzorců, od všeho, co nás brzdí a drží zpátky.

Pojďme si spolu zacvičit tuto sestavu jin jógy. Právě jin jóga nám může být velkým pomocníkem, pokud ještě tápeme a nejsme si jistí, co vlastně chceme a jakým směrem se máme ubírat. 


V jednotlivých pozicích budeme setrvávat 3-5 minut a budeme mít dostatek času ponořit se do vlastního nitra, zrekapitulovat si, jaký byl náš loňský rok. Co se nám povedlo, co bychom naopak udělali jinak, co si chceme ve vzpomínkách uchovat a co je naopak nutné vypustit (odpustit), abychom mohli kráčet dál s lehkostí a bez zátěže. Jin jóga nám pomáhá obrátit pozornost k sobě, máme čas na sebereflexi, můžeme si srovnat myšlenky a propustit některé emoce, které možná v sobě nevědomky zadržujeme. A pokud vám třeba během praxe ukápne nějaká ta slza, věřte, že to je naprosto v pořádku. Nechte odejít vše nepotřebné a otevřete se všemu novému. Přeji vám krásný a naplněný rok! 


Zacvičte si tuto sestavu ideálně večer. Zapalte si vonnou svíčku, tepleji se oblečte (jin jóga ochlazuje) a připravte si k ruce diář nebo kus papíru. Po lekci si zapište, čeho chcete v tomto roce dosáhnout :)

Pozice motýlka - tato pozice nám otevírá kyčle a protahuje bederní páteř. Záda jsou zakulacená a krk uvolněný. Hrudník si můžeme případně podložit bolsterem položeným přes stehna. Vydržíme v pozici 5 minut.
Pozice vážky - nohy jsou roztažené a jsme v předklonu. Pozice nám opět otevírá kyčle (v kyčlích se hromadí naše emoce, hlavně ty negativní) a protahuje třísla. Pokud máme bolster, můžeme si o něj opřít čelo. Vydržíme v pozice 5 minut.

Pozice labutě - opět pozice zaměřená na naše kyčle, zvyšuje jejich pružnost. Pozice provedeme na obě nohy a v každé vydržíme 5 minut. Z pozice pomalu a opatrně přejdeme na všechny čtyři a rozhýbeme se v bocích pro uvolnění.


Pozice sfingy - tato pozice posiluje a stimuluje páteř, napíná přední stranu trupu. Můžeme opět využít pomůcek (pokud máme doma k dispozici) a podložit si čelo bolsterem/cihličkou. V pozici zůstaneme 5 minut a snažíme se o uvolněné hýždě a nohy.


Pozice dítěte s koleny od sebe - úžasná relaxační pozice, kdy pro větší uvolnění můžeme využít bolster viz. foto. Výdrž v pozici 5 minut.


Na chvíli uvolníme naše nohy a natáhneme je před sebe do pozice hole - dandasany. Pokud uvolníme naše záda, zakulatíme se a uvolníme hlavu a krk směrem k našim nohám, dostaneme se do jinové pozice housenky. Čelo si můžeme opřít o bolster. V pozici vydržíme 3 minuty.


Pozice tkaničky - opět pozice, která rozevírá naše kyčle a zvyšuje jejich pružnost a zároveň si v ní protahujeme bederní páteř. V pozici vydržíme 6 minut. Po třech minutách jen vyměníme nohy.


Spinální twist - ardha matsyendrasana - vydržte v pozici 6 minut. 3 minuty na každou stranu.


Pozice sedla - tato pozice nám protahuje bederní páteř a pomáhá regenerovat její zakřivení. Zároveň protahuje přední stranu stehen a třísla. Pokud máme hlavu v záklonu, stimulujeme i štítnou žlázu. Pozice nám otvírá hrudník a pomáhá odblokovat emoce, hlavně ty srdcové. Vyberte si podle fotek 1., 2. nebo 3. variantu, podle toho, která pro vás bude nejpříjemnější. Vydržte v pozici 5 minut.


Pozice motýlka v leže - jedna z nejpříjemnějších relaxačních pozic vůbec. Můžete ji provádět na podložce nebo se položit zády na bolster či si podložit kolena cihličkami. Uvolněte si ramena, hrudník, paže, kyčle a jen si užívejte zklidnění a každičký nádech a výdech. Vydržte v pozici 10 minut. Pokud by pro vás začala být po nějaké době až příliš intenzivní, přejděte si do savasany - pozice mrtvoly.


Lokace: Na Kmíně Outfit: Lolë

© Dara Rakovcik - Lektorka jógy - Praha | Yoga teacher - Prague • Theme by Maira G.