PROFILE PICTURE





Jmenuji se Dara a jsem certifikovanou lektorkou jógy.
S jógou jsem se poprvé setkala před více než deseti lety a byla to láska na první usednutí na podložku.
Své lekce vedu v klidnějším i dynamičtějším tempu a zaměřuji se hlavně na vinyasu, zdravá záda a jin jógu...Na lekcích mám ráda voňavé olejíčky, příjemnou hudbu a světlo svíček. Aktivně přispívám články do časopisu Jóga Dnes. Potkat se spolu můžeme v Energy Studiu v Praze, v butikovém studiu SouLadronka a také na lekcích v penzionu Na Kmíně.

{Aktuálně}

15.3.2024 Dvě speciální lekce v Souladronce: 17.15 -18.30 jin jóga & 18.45 - 19.45 jóga ve tmě! Rezervace v rozvrhu na webu studia. Těším se na vás!

Jaro - redukujme stres a podpořme imunitu

Příroda se co nevidět začne probouzet ze zimního spánku, dny se budou prodlužovat, sluníčka bude přibývat. My opět pocítíme touhu trávit co nejvíce času venku, na čerstvém vzduchu, vnímat všechny jarní vůně a pocítíme nový příval energie. Je však také přirozené, že naše tělo a náš organismus budou po chladném období oslabené a náchylné a proto je třeba posílit naši imunitu a odolnost, abychom si jaro mohli užít v plné síle a neskolil nás kdejaký bacil. 

Způsobů, jak podpořit naši imunitu je mnoho, ať už do našeho dne zařadíme procházky, více pohybu, budeme konzumovat vitamíny v podobě ovoce a zeleniny nebo sáhneme po kvalitních doplňcích stravy. Je však známo, že také jóga a vhodně zvolené ásány blahodárně působí na naše tělo, naši mysl a dokáží přirozeně posílit náš organismus, redukovat stres a celkově se po ní budeme cítit lépe. Připravila jsem si pro vás jednoduchou avšak velice účinnou flow, kterou si můžete zacvičit buď rychle a dynamicky nebo naopak pomaleji, v každé pozici setrvat déle a důkladně ji prodýchat, např. 5 intenzivními nádechy a výdechy. Přeji vám, ať je letošní jaro plné dobré nálady, zážitků, ať jste zdraví a jóga vás provází každým dnem.

SED - sukhasana - Posaďte se do pohodlného sedu, ať už je to sed na patách, sed zkřížený či lotosový sed. Vyberte si takovou variantu, aby vám byla příjemná a vydrželi jste v ní bez problémů sedět a pouze se soustředit na váš dech. Dopřejte si několik hlubokých nádechů a výdechů, vnímejte, jak z vašeho těla odchází veškeré napětí.

KOČKA/KRÁVA - bitilasana marjaryasana - Plynule přejdeme na všechny čtyři a rozhýbeme naši páteř. Dlaně jsou přímo pod rameny a prsty u rukou jsou do široka rozevřené, aktivně se od dlaní odtlačujeme. Kolena jsou na šířku boků. Spodní žebra máme zastrčená, tím se nám vyrovnají záda, hlava je v prodloužení páteře a střídavě se prohneme a vyhrbíme.


PES HLAVOU DOLŮ - adho mukha svanasana - S výdechem přejdeme do pozice psa hlavou dolů. Prsty u rukou jsou stále do široka rozevřené a prostředníčky směřují vpřed. Hlava je uvolněná a pohled směřuje na kolena, ramena máme co nejdále od uší. Spodní žebra jsou zatažená a zapojujeme jak spodní břicho, tak pánevní dno. Zkuste v pozici vydržet na 5 dlouhých dechů. Tato pozice je vysoce regenerační, dochází v ní k prokrvení mozku a odstranění únavy.


DELFÍN - ardha pincha mayurasana - Ze psa hlavou dolů pojďte pomalu odložit předloktí na zem do pozice delfína. Tato pozice má spoustu benefitů. Skvěle posiluje ramena a paže, protahuje zadní svaly nohou a zádové svaly. Zlepšuje trávení a celkově pomáhá v boji proti každodennímu stresu a pozitivně působí na psychiku.


DÍTĚ - balasana - z náročnější pozice delfína si na chvíli odpočineme v pozici dítěte. I tato ásána blahodárně působí na naši psychiku, zároveň si v ní uvolníme záda a šíji. Paže si můžete nechat poděl těla nebo je natáhnout před sebe.


NÍZKÁ KOBRA - bhujangasana - z dítěte se plynule protáhneme do nízké kobry. Dlaně máme položené vedle těla v úrovni ramen. Naše stydké kosti jsou zabořené do země, abychom zafixovali naši bederní páteř a hlavu, hrudník, ramena zvedneme pomocí zádových svalů od země. Tato ásana posiluje naše sebevědomí a zmírňuje deprese.


LUK - dhanurasana - Výchozí pozicí je leh na břiše, hlava je opřená o zem. Nohy pokrčíme v kolenou a rukama se chytneme nad naše kotníky. S nádechem zatlačíme dlaněmi do nohou a zvedneme hrudník a zadní končetiny od podložky. Pozice luku zvyšuje naši koncentraci, posiluje páteř, stimuluje proudění energie, podporuje hrudní dýchání. Dáváme si v pozici pozor, abychom tedy dech nezadržovali.


LOW LUNGE/NÍZKÝ VÝPAD - anjaneyasana - z pozice luku přejděte přes kolena do psa hlavou dolů a poté vkročte pravou nohou dopředu mezi dlaně. Levé koleno a nárt odložte do podložky. Koleno a kotník přední nohy jsou v kolmici, boky a pánev protlačujeme směrem dopředu a dolů do podložky. Paže můžeme zvednout nad hlavu a spojit dlaně, či proplést prsty tak, aby ukazováčky směřovaly vzhůru. V této pozici skvěle zpevňujeme trup, protahujeme páteř a třísla. Nízký výpad provedeme na obě nohy.


JÓGOVÝ DŘEP - malasana - Chodidla v pozici směřují buď dopředu nebo jsou paty mírně k sobě a špičky ven. Stále se od našich chodidel odtlačujeme a rosteme od pasu vzhůru, lokty máme zaklesnuté do vnitřní strany našich kolen a dlaně spojené před hrudníkem. Úžasně tím posilujeme lýtka, chodidla, kotníky. Malasana stimuluje trávení, zmírňuje zácpu a křeče při menstruaci.


PLUH - halasana - Do ásány se dostaneme z lehu na zádech. Paže máme podél těla a pomalu zvedáme nohy, hýždě a záda a nohy pokládáme za hlavu. Hlava je rovně, v prodloužení páteře, záda směřují kolmo k zemi, abychom v oblasti hrudníku měli prostor”. Naše paže mužeme za zády spojit. Tato pozice stimuluje nervovou soustavu a  funkci štítné žlázy, sklidňuje naši mysl a redukuje stres.


RYBA - matsyasana - tato pozice by se měla provádět vždy jako protipozice ke svíčce či pluhu. Provedeme ji tak, že pod hýždě zasuneme dlaně a na loktech se vytáhneme do záklonu. Temeno hlavy je lehce opřené o zem. Tato záklonová ásána nám otevírá hrudník, zlepšuje trávení, aktivuje štítnou žlázu, omlazuje organismus, redukuje stres, je skvělá pomocnice při bolestivé menstruaci. Pro odejíti z pozice nejprve opatrně položíme celou plochou hlavu na zem a pak vytáhneme z pod hýždí obě dlaně.


MOTÝL V LEŽE - supta badha konasana - Blížíme se k závěru naší sestavy. Ležíme na zádech, která jsou celou plochou přitisknutá do podložky. Pokrčíme nohy v kolenou a chodidla spojíme k sobě do pozice motýlka v leže. Úplně uvolníme kyčle a třísla a necháme na naše kolena působit gravitaci. Můžeme si dlaně položit na břicho nebo paže natáhnout za hlavu, či nechat volně položené podél těla. Sklidníme opět svůj dech a užijeme si tuto restorativní pozici. Pozice motýlka v leže se také nazývá pozicí blaženosti. Protahuje vnitřní stranu stehen a třísla a prokrvuje naši pánev. Komu je příjemná, může v ní setrvat déle nebo přejít do pozice mrtvoly a zakončit flow blaženou savasanou.


podložka + tunika: Lole legíny: Vayumudra (slevový kód pro nákup: dara15) 
© Dara Rakovcik - Lektorka jógy - Praha | Yoga teacher - Prague • Theme by Maira G.