PROFILE PICTURE





Jmenuji se Dara a jsem certifikovanou lektorkou jógy.
S jógou jsem se poprvé setkala před více než deseti lety a byla to láska na první usednutí na podložku.
Své lekce vedu v klidnějším i dynamičtějším tempu a zaměřuji se hlavně na vinyasu, zdravá záda a jin jógu...Na lekcích mám ráda voňavé olejíčky, příjemnou hudbu a světlo svíček. Aktivně přispívám články do časopisu Jóga Dnes. Potkat se spolu můžeme v Energy Studiu v Praze, v butikovém studiu SouLadronka a také na lekcích v penzionu Na Kmíně.

{Aktuálně}

3 SPECIÁLNÍ LEKCE V SOULADRONCE! 21.4 jin jóga || 26.4 jóga na rozproudění lymfy || 24.5 Full moon jóga - Rezervace v rozvrhu na webu studia. Těším se na vás!

Baddha Konasana - pozice motýlka a proč je tak skvělá

Kdybych si musela každý den vybrat jednu jedinou pozici, kterou budu provádět, byla by to pozice motýlka v sedě - baddha konasana.


Důvod, proč ji mám tak ráda je její jednoduché provedení. Kdykoliv během dne mám možnost, tak tuto pozici praktikuji. Ať už při hře s dětmi na zemi nebo v leže v posteli před spaním (supta baddha konasana).


Pozice se dá provést několika způsoby. Můžeme zůstat sedět s rovnými zády a vytahovat se za temenen hlavy. Zpevnit střed těla a být v pozici aktivní. Můžeme však také ulevit naším bedrům a záda povolit, vyhrbit se a uvolnit také šíji. Pokud použijeme pomůcky, můžeme v pozici setrvat déle a profitovat z jejích jinových účinků.


Ať už zvolíme jakoukoliv variantu, můžeme si být jistí, že pozice blahodárně působí na celou naší pátěř, kterou protahuje a posiluje. Na kyčle, které rozevírá a na vnitřní a zadní svaly našich stehen. Příznivě působí na náš lymfatický systém a pomáhá ho rozproudit. Energeticky působí na první a druhou čakru, múladháru a svadhišthánu.


Pozice motýlka nám také posiluje orgány v břišní dutině, napomáhá k jejich prokrvení a dovoluje nám se zhluboka do břicha nadechnout. Posiluje ledviny a močový měchýř. Odbourává stres.

Kdykoliv tuto pozici praktikuji opravdu cítím klid a hluboké uvolnění.


Motýlek je skvělá pozice pro ženy. Dokáže zmírnit menstruační bolesti a těhotné ženy jemně připravovat na porodu. 


Jak pozici provést:


Usedněte na podložku s nataženýma nohama do pozice hole - dandasany. Poté spojte chodidla k sobě a přitáhněte je k oblasti hráze na takovou vzdálenost, aby vám byla pozice příjemná. Chytněte se dlaněmi za vaše chodidla, otočte plosky směrem vzhůru a chodidla rozevřete jako knihu, případně se chytněte za kotníky. Nadechněte se a s výdechem nechte kolena volně padat do stran. Vaše ramena jsou uvolněná a do široka roztažená. Pokud cítíte jakékoliv bloky v oblasti kyčlí či třísel, klidně se pomalu zakývejte párkrát dopředu a dozadu, abyste napětí odstranili a mohli se v pozici uvelebit. Počáteční pocit nepohodlí v této pozici není neobvyklý, protože sedět na zemi jsme si odvykli. Zatlačte vaše sedací kosti do podložky a zkuste nejprve držet záda co nejrovněji a dopřejte si několik hlubokých nádechů a výdechů. Pokud se v pozici jemně rozpohybujete ze strany na stranu, úžasně si vaše kyčle promasírujete. Jakmile se budete v pozici cítit komfortně, zkuste se předklonit. Dbejte však na to, aby tento pohyb nevycházel od vašich beder, ale opravdu z kyčlí. 


Pozice motýlka se nedoporučuje, pokud máte problémy s koleny.


© Dara Rakovcik - Lektorka jógy - Praha | Yoga teacher - Prague • Theme by Maira G.